Selasa, 29 April 2014

KEK GULA HANGUS KUKUS

Kek ni mmg favourite aku...sedap beb....1st aku bt bru tau senang ghopenye...cume nk tngu perap adunan tue yg lame ckit...ok ni bahan2 n cara nak bt kek gula hangus...aku bt xjd sgt lubang2 pd kek...sbb kek ni ade yg pggl kek sarang semut...tp aku bt xbape nak sarang sgt kot..xcntik sgt...tp yg penting rasenye sodap....

KEK GULA HANGUS 
(KEK KUKUS SARANG SEMUT)

Bahan A (gula hangus)
1 cawan gula                       
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega

Bahan B
1 cawan tepung gandum (diayak bersama 2 sudu kecil soda bikarbonat)
1 cawan susu pekat
4 biji telur

Cara2
1. Masak gula bt gula hangus..guna api kecil..masuk air panas dan biar sekejap…masukkn mentega…tutup api…sejukkn gula hangus…
2. Pukul telur hingga kembang…masukkan susu pekat dalam telor…masukkn tepung sikit2.
3. Masukkn gula hangus yg telah disejukkan ke dalam adunan tepung..
4.  Perapkan adunan 3 – 4 jam @ lebih..kukus selama 1 jam




****Tips nk bg kek nmpk mcm sarang semut...1st pastikan gula hangus betul2 sejuk...2nd pastikan adunan diperap lame...plg kejap pon dlm 3 jam ke atas...insyallah kek akan nmpak cntik n sodap....selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan