Selasa, 29 April 2014

BUBUR CANDIL @ BUBUR TEPUNG PULUT

Assalamualaikum & salam 1 Malaysia...

Sejak dh kawin baru la timbul kesedaran nak masak...dulu mase anak dara tgok je mak masak, dh siap trus ngap...mak tung tang tung tang kat dapo bt xreti je...dh siap masak bru jenguk muke ke dapur....mak byk kali pesan blajo masok mase anak dara nti bile dh kawin sng dh pandei...tp maklum le tgh ank dara xheran pon nk trun ke dapo.....haaaaaa skg dh kawen ckit2 kol mak tnye masak ni ape bahannye, cmne masaknye,....padan muke lau degil xdengo ckp mak...tp berkat blajo ckit2 masak nie skrg dh jd ala2 chef....chef la sgt kan  (mata tgok atas tgn di bahu)...chef di hati en suami jerrr.....nasib baik en suami bab2 mkn ni xcerewet sgt....dia lebih suke simple2...lau nasi panas, ikan bilis goreng, telur dadar & sambal kicap pon dh ok katenye....tp skali skala hujung minggu masak jgk beria2..sian plak lau asyik mkn ikan bilis jerrr...

Paling aku suke masak jenis2 dessert ni sebenonye...sbb sng n xmencabar sgt....tiap2 minggu ade je resepi yg nak dicube...tp en suami xbrape gemor sgt makanan yg manis2 nie....riso penyakit....so kalau masak yg manis2 nie dia cume rase je...nk kate mkn beria tue idok le...tp dia tetap sokong bini dia nk masak....aritu cube masak bubur tepung pulut...lau kat kg teman deme pggl bubur biji nangka...same je sebenonye...cume bentuk2 yg lain...lain tempat lain namenye...padehei benda yg same...


BUBUR CANDIL @ BUBUR TEPUNG PULUT

Bahan-bahannya

  • 2 cawan tepung pulut
  • sedikit garam
  • air untuk menguli tepung dan merebus adunan tepung
  • santan dari sebiji kelapa
  • sedikit sagu biji
  • 1 senduk gula merah
  • 1/2 senduk gula(boleh kurangkan)
  • garam dan daun pandan 
Cara-caranya


  • uli tepung dengan sedikit garam dan air sehingga boleh digentel bulat.Boleh letak pewarna jika suka.
  • kemudian rebus hingga tepung timbul dipermukaan air.angkat dan toskan
  • sagu biji dibersihkan dan toskan.masukkan kedalam periuk bersama dengan gula dan daun pandan.
  •  tuangkan sedikit air,renihkan.masukkah santan dan garam sambil dikacau.akhir sekali masukkan tepung pulut yang sudah direbus tadi.
  •  perasakan manis nye.bila dah mendidih bolehlah diangkat


    Tadaaaaaaa....bubur dh siap...makan sejuk2 pon sodap...

    @@@***Selamat Mencuba***@@@










Tiada ulasan:

Catat Ulasan