Ok ni resepi Hokaido Chiffon Kek...biasenye aku bt perisa vanilla je...tp ni sebab ade strawberi aku pon cube bt perisa strawberi plak...cara same je cume perisa vanilla letak esen vanilla....tp yg pasti kek ni sedap n lembut gebu je...
BAHAN-BAHAN A :-)
3 kuning telur gred A
20 gram gula kastor
35 gm minyak jagung
60 ml susu segar
70 gram tepung kek (boleh guna tepung gandum kalau takde)
BAHAN-BAHAN B :-)
3 putih telur gred A
25 gram gula kastor
Secubit garam
BAHAN-BAHAN C :-)
65 gram whipping cream
15 gram gula kastor
45 gram puree stoberi segar
Buah stoberi segar untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 170C, sediakan bekas untuk cupcake. Ketepikan. Dalam mangkuk bersih, satukan kuning telur dan gula kastor, kacau dengan whisk hingga sebati dan pucat. Masukkan susu segar, minyak jagung, kacau. Ayak tepung ke dalam bancuhan dan gaul hingga rata dan tidak berbintil2. Ketepikan sebentar.
- Putar putih telur hingga berbuih, guna kelajuan sederhana, masukkan gula kastor (25 gram) dan secubit garam. Putar hingga kental (soft peak), jangan sampai terlampau kental. Gaul 1/3 putih telur dalam bancuhan kuning telur, gaul dengan kaedah kaup balik, masukkan baki putih telur dan gaul rata.
- Tuang dalam bekas cupcake hingga hampir penuh (90%). Kemudian bakar 25 minit, gunakan rak tengah. Biar kek sejuk, dan boleh paipkan dengan whipping cream. Hias dengan stoberi segar. Simpan kek tadi dalam peti sejuk sebelum dihidangkan..
- UNTUK WHIPPING CREAM :- Putar whipping cream dengan gula kastor hingga kental. Masukkan puree stoberi dan gaul rata.
![]() |
Dah siap....sodap...lembut je...... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan