Selasa, 29 April 2014

KEK VELVET KUKUS (MARBLE/PELANGI)

Kek Velvet kukus ni pon salah satu koleksi kek yang aku ponah buat...lau ikot resepi asal dalam Kongsi Resepi mcm2 perisa dia bt....coklat, mocha, coffe, pandan, strawberi, blueberi....tp sbb aku xde perisa2 semua tue aku belasah je perisa ape yg ade dlm peti ais...dpt le perisa strawberi, keladi, & vanilla...yg lain2 wane tue hanye pewarne je yg lebih...rupe pon xcntik sgt aku buat sebab aku gune loyang yang berlubang kat tgh...so xdpt le ghope cntik sgt....buat ikut kemampuan jela...jnji rase ok bile masuk kat tekak..


Kek Velvet Kukus Marble/Pelangi

Bahan-bahan : (menggunakan loyang 9" x 4.5" x 4.5")
  • 5 biji telur A (dari peti ais)
  • 250 g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (diayak sebanyak 3 kali)
  • 150 ml susu cair
  • 180g gula halus
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1/4 sudu kecil garam 
  • 125 ml minyak jagung
perisa dan pewarna : 
  • coklat mocha/coffee flavor atau pes oren + pewarna oren
  • pes pandan / pandan emulco
  • pes bluberi + pewarna ungu
  • pes strawberi / strawberry emulco + pewarna pink
  • perisa esen vanilla

Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Loyang digriskan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (boleh juga alaskan dengan kertas serap minyak).
  2. Putarkan semua bahan di atas kecuali minyak dan perisa/pewarna hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan dikacau sebati dengan senduk atau spatula.
  3. Kemudian bahagikan adunan kepada 6 bahagian (disukat sama rata dengan cawan/bekas yang sama saiznya). 2 cawan dibiarkan kosong dan diberi sedikit esen vanilla. Selebihnya diwarnakan dan diberi perisa pandan, strawberi, bluberi, dan oren/coklat mocha/cofee (DJ menggunakan 1 sudu makan black cocoa + coffee flavor + 1 sudu makan air panas)
  4. Kukus lapisan vanilla terlebih dahulu selama 7-10 minit. (gunakan api perlahan sahaja)
  5. Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan berwarna secara berselang seli dan kukus lagi selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga dah tak cair. Dan disudahi dengan lapisan vanilla. (loyang ditutup dengan kertas foil supaya air wap tak menitik ke dalam kek). Kukuslah hingga betul-betul masak keseluruhannya (lebih kurang 1/2 jam)
  6. Bila sudah masak, sejukkan  kek terlebih dahulu sebelum dipotong. 



Maaf la corak kek xcntik sgt....lau nk cube nk marblekan bleh tgok cara2 yg betul kat en google....yg ni saya marblekan ikut kate hati je....huhu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan