Selasa, 29 April 2014

KEK SANTAN PANDAN KUKUS

Salam 1 Malaysia...

Kali ni saya nk kongsikan resepi kek santan pandan kukus...Kek ni saya buat bulan lepas sebenonye...mase hujung minggu xtau nak buat ape....duk umah boring gilerrrr...en suami keje plak....dh boring2 ni la hasilnye....Resepi saya ambil dr encik google...




Kek Santan Pandan Kukus
Sumber asal: Safar-Khaadeem
Sumber rujukan: Ucu Bakery

Bahan-Bahan:
6 biji putih telur
2 cawan gula halus
6 biji kuning telur
1 cawan pati santan
1 cawan air daun pandan - perahan 6 helai daun pandan yang besar

Bahan diayak:
4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicarbonate soda

Cara Penyedian: 

1- Pukul putih telur bersama gula halus sehingga betul2 kembang, masukkan kuning telur dan pukul lagi.
2- Masukkan santan dan sari pandan, kacau rata.
3- Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit2 sampai habis sambil dikacau perlahan2 sehingga sebati.
4- Masukkan dalam loyang yang sesuai yang dilapik dengan kertas minyak terlebih dahulu.
5- Pastikan air kukusan mendidih dahulu ketika meletakkan adunan kek untuk dikukus.
6- Kukus menggunakan api sederhana lebih kurang 45 minit atau sehingga betul2 masak.


Nota penting:
Jangan lupa tutup adunan kek dengan aluminium foil sebelum dikukus...






Tiada ulasan:

Catat Ulasan